»Zadela nas je pozeba doletela praktično na celotnem Primorskem. Najbolj so prizadete zgodnje cvetoče sadne vrste, breskve, nektarine, marelice, morda tudi kaki, ki je v fazi odganjanja. Škoda se bo pokazala tudi v vrtnarstvu, kjer so bile v rastlinjakih posajene zgodnje plodovke, bučke.«
»Šparglji, ki so bili tik pod površjem pred odganjanjem, so tudi prizadeti. Bojimo se, da bo škoda tudi v vinogradništvu, določene zgodnje sorte vinske trte na zgodnjih legah v priobalnem pasu … tam se bo škoda pokazala v naslednjih dneh.«
»Prave poškodbe se po navadi kažejo v enem tednu po tistih prvih nizkih temperaturah. V lanskem letu smo mislili, da sploh nimamo takih poškodb, pa je pravzaprav v enem mesecu odpadla vsa marelica.«
»Zaloge vode so pošle in v avgustu se je začela kazati izrazita suša v vinogradih, zlasti v slovenski Istri in seveda tudi drugje - v Goriških brdih, tudi v Vipavski dolini in na Krasu, na tistih bolj pustih lapornatih tleh.«
»Vegetacija zaradi nizkih temperatur še miruje, vendar bo sadno drevje v Vipavski dolini zacvetelo v roku treh tednov. Zato bi se lahko zgodila tudi pozeba, kot je bila v lanskem letu.«
»Pomembno je, da se z deležniki pogovarjamo o tem, saj niti ena sezona ni enaka. Danes smo se s kmetijskimi strokovnjaki pogovarjali, da cvetenja sadnega drevja najmanj še tri tedne ne bo, zato smo sklenili, da bomo izvajalca del na zadrževalniku pozvali, naj pohiti in naredi priklop v roku treh tednov. To bi bila trenutno optimalna rešitev.«
»Najmanj snega, do pet centimetrov, pričakujemo na severovzhodu države, drugod po nižinah od pet do15 centimetrov, največ snega pa predvidoma na Notranjskem, Kočevskem, deloma na Dolenjskem, do 25 centimetrov, lokalno morda še kakšen centimeter več.«
»Najbolj bodo prizadeta drevesa zgodnjih breskev, marelic, na najbolj izpostavljenih legah so praktično breskovi nasadi prizadeti med 20 in 100 odstotki.«
»To se tudi spodbuja že ob pripravi samih nasadov. Da so sodobni sadovnjaki opremljeni s sodobno infrastrukturo, kamor sodi tudi proti točna zaščita, ki je ključna za stalen, stabilen in kakovosten pridelek.«